mandag 18. januar 2010

Ord om å holde ut


Diktet er hentet fra diktsamlingen Å fange en val fra 1979, skrevet av Tore Elias Hoel. Mitt første inntrykk av diktet er at det handler om ord, og at ordene i de forskjellige språkene sier veldig mye om folkene som bruker språkene. I Norge har vi mange høye fjell, og fjellene er svært karakteristiske for oss Nordmenn og derfor har vi mange ord for fjell. Samene har tilsvarende mange ord for snø og amerikanerne for krig.

Hoel spør oss; Hvor mange ord har vi for å holde ut? Han mener kanskje at vi har mange ord for uvesentlige ting, og mange ord for krig, mens ting som virkelig betyr noe har vi få ord for. Ordene er med på å forme et samfunn og med flere ord for å holde ut kan vi øke forståelsen for disse begrepene og få mer innsikt for hva de vil si. Hoel mener nok at dette er viktigere ord i det moderne samfunn hvor det stadig dukker opp problemer som man ikke hadde tidligere.

I diktet brukes noen gjentakelser som virkemiddel. I midten av diktet blir vi stilt noen spørsmål som vi ikke får svar på, men som vi er ment å tenke over. Likevel mener jeg at han antyder at med tiden bør vi også utvikle språket. Vi må gjennom utvikling av språket skaffe oss innsikt og Hoel ønsker at vi skal på denne måten fjerne noen av problemene i dagens samfunn. Språket er en viktig del av en personlighet, og måten å ”forbedre” menneskene på, er å øke forståelsen gjennom utvikling av språket.

Foto: http://www.nbuforfattere.no/resources/fck/Image/tore.jpg

1 kommentar:

Ingunn sa...

Gode, rimelige forslag til tolkning. Du kunne eventuelt ha tatt med at det er brukt retoriske spørsmål som virkemiddel. Du nevner dem, men kaller dem ikke ved deres rette navn :)